Tutaj powinien być opis

Klasa 8 w Muzeum Etnograficznym w Warszawie obejrzała niecodzienną wystawę.

Klasa 8 w Muzeum Etnograficznym w Warszawie obejrzała niecodzienną wystawę. Prezentowała ona obiekty wykorzystywane w kuchni, pochodzące z czasów naszych babć. Stały się one pretekstem do rozmów o tradycji i historii. Opowieść o dawnej kuchni pozwoliła zrozumieć nam prostotę przygotowywanych niegdyś dań.
Podpłomyki to płaskie placki, które wypiekano z resztek ciasta pozostałego w niecce po wyrobieniu chleba. Pieczono je na blasze w duchówce lub na gorącym piecu. Był to tradycyjny wypiek, uznawany za przysmak. Jadało się je zaraz po upieczeniu i wyjęciu z pieca, bardzo świeże, jeszcze ciepłe i chrupiące, posmarowane masłem, dzieciom posypywano cukrem.
My mieliśmy okazję połączyć nowoczesny przysmak z namiastką tego czym zajadały się dzieci dawnych czasów. Polecamy podpłomykową pizzę 🙂