Światowy Dzień Chleba
Chleb - ten wyraz dla wielu z nas ma szczególne znaczenie i budzi ciepłe skojarzenia. Czy jest na świecie coś lepszego, niż kromka pachnącego chleba z masłem?
Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w roku 1997 przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Święto to ma miejsce dnia 16 października na pamiątkę powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, czyli FAO. Mottem organizacji jest łacińska sentencja “Fiat panis”, która oznacza “Niech stanie się chleb”.
W tym dniu warto przyjrzeć się historii chleba i zwrócić uwagę na rolę, jaką pieczywo odgrywa w życiu człowieka.
Chleb jest jednym z najstarszych produktów powstających w procesie wypiekania. Pieczywo znane jest nam już najprawdopodobniej od 30 000 lat, choć oczywiście nie w formie współczesnych bochenków. Chleb przygotowywany w starożytności składał się z ziaren zbóż oraz wody i przypominał dosyć twarde placki, ponieważ nie znano wtedy zakwasu, który powoduje, że chleb staje się miękki i pulchny.
Jak zatem wynaleziono zakwas?
Istnieje pewna legenda opisująca jego powstanie. Opowieść mówi o pewnej egipskiej niewolnicy, która pozostawiła na słońcu naczynie z przygotowaną masę na wypieki. Kiedy wróciła okazało się, że mieszanka zaczyna fermentować. Kobieta chcąc uniknąć kary za marnowanie żywności, przygotowała zbożowe placki, które okazały się pulchne i bardziej miękkie. Tego typu wypiek posmakował wszystkim, co wpłynęło na rozpowszechnienie się zakwasu.
Zajęcia odbyły się w ramach projektu #Laboratoria przyszłości.